Ga naar de inhoud
Home » Wat moet je doen bij een tekenbeet?

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

tekenbeet

Ben je ooit al eens in contact gekomen met een tekenbeet en weet je wat je moet doen als je er mee in contact komt? Als je niet weet hoe je de eerste hulp aanbiedt bij een tekenbeet dan ben je hier op de juiste plaats. Deze tekst zal je verduidelijken hoe je een tekenbeet het best aanpakt!

Hoe ziet een teek er uit?

Teken zijn kleine bloedzuigende insecten en kunnen zo klein zijn als een speldenknop of zo groot als een potloodgum. Teken hebben een lichaam met acht poten, het zijn spinachtigen die verwant zijn aan spinnen. Ze zijn er in verschillende kleuren, van bruin tot roodbruin tot en zwart. Teken groeien naarmate ze meer bloed verbruiken. Volgroeide teken kunnen ongeveer zo groot worden als een knikker. Nadat een teek zich enkele dagen met zijn gastheer heeft gevoed, zwelt hij op en kan hij groenblauw worden.

Symptomen van een tekenbeet

Tekenbeten veroorzaken vaak huidreacties, zelfs als ze niet geïnfecteerd of ziekteverwekkend zijn. De symptomen van een tekenbeet zijn meestal een kleine, pijnlijke bult of pijnlijke plek roodheid en zwelling. In tegenstelling tot andere soorten beten bevatten tekenbeten meestal geen vocht of pus, tenzij ze geïnfecteerd zijn.

De meeste door teken overgebrachte ziekten veroorzaken griepachtige symptomen, zoals:

  • Rillingen in het lichaam
  • Extreem moe zijn
  • Hoge koorts
  • Migraine
  • Je kan gewrichtspijn ervaren als je de ziekte van Lyme hebt

Slechts enkele door teken overgebrachte ziekten veroorzaken uitslag. Het uiterlijk ervan wordt bepaald door het type.

Overdraagbare ziekten van een teek

Een tekenbeet kan enkele ziekten overdragen die ook uitslag veroorzaken. De ziektes worden hieronder opgesomd.

De ziekte van Lyme

De meeste patiënten met de ziekte van Lyme krijgen uitslag, maar niet allemaal. Deze verschijnt meestal 3-30 dagen na de beet, maar het kan een week duren. Rond de beet ontstaat een ronde of ovale rode plek. De uitslag lijkt eerst een reactie op de beet, maar wordt in de loop van dagen of zelfs weken groter. Meestal is hij ongeveer 6 centimeter breed. Hij kan warm aanvoelen, maar is zelden pijnlijk of jeukerig.

Als de meeste mensen over de ziekte van Lyme horen, denken ze aan de bull’s-eye uitslag. Die komt in minder dan de helft van de gevallen voor, en wel nadat de uitslag al enige tijd bestaat.

Rocky Mountain gevlekte koorts (RMSF)

De meeste mensen met RMSF ontwikkelen uitslag 2-5 dagen na het ontwikkelen van de symptomen. Die ziet er bij iedereen anders uit, maar begint meestal als kleine, platte, roze vlekjes op de polsen en enkels. Van daaruit verspreidt het zich naar de rest van het lichaam en na ongeveer een week worden de plekken in ongeveer de helft van de gevallen rood of paars.

Southern tick-associated rash illness (STARI)

De ziekte veroorzaakt uitslag die lijkt op de ziekte van Lyme, met een rode bull’s-eye in het midden.

Ehrlichiosis

Kinderen krijgen dit soort uitslag vaker dan volwassenen. De uitslag kan variëren van kleine platte rode of paarse vlekjes tot rode huidgebieden bedekt met kleine bultjes.

Hoe een tekenbeet behandelen

Verwijder de teek zo snel en voorzichtig mogelijk en pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met een tang of pincet. Trek het er voorzichtig uit met een langzame en gestage opwaartse beweging maar draai of knijp zeker niet in de teek. Raak de teek niet met blote handen aan en gebruik voor het verwijderen van een teek geen vaseline, nagellak of een hete lucifer.

Maak een foto van de teek nadat deze is verwijderd, zo kan je arts helpen bepalen welk type het is en of je het risico loopt om een ziekte op te lopen. Vang achteraf de teek op met een stuk tape en gooi deze dan weg. Na het verwijderen en weggooien van de teek is het belangrijk om je handen te wassen en de plaats van de beet te reinigen. Warm water en zeep, alcohol of een jodium scrub zijn allemaal goede opties.

Zijn er achteraf nog andere symptomen of klachten die zich voordoen? Dan is het aangeraden om een arts te contacteren. De arts zal je verder helpen en bepalen of er andere ziektes zijn overgedragen.