Ga naar de inhoud
Home » Wat is diabetes precies?

Wat is diabetes precies?

  • door
diabetes

Diabetes is een groep aandoeningen waarbij het lichaam onvoldoende of geen insuline produceert, de geproduceerde insuline niet goed gebruikt, of beide niet doet. Wanneer een van deze gebeurtenissen zich voordoet, is het lichaam niet in staat suiker vanuit het bloed naar de cellen te transporteren. Dit kan resulteren in een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Een van je primaire energiebronnen is glucose, een soort suiker die in je bloed voorkomt. Door een gebrek aan insuline of insulineresistentie hoopt de suiker zich op in het bloed. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Er bestaan verschillende soorten diabetes. Wil je graag meer weten over wat diabetes is, welke soorten diabetes er bestaan en hoe je het kan behandelen? Ontdek het in deze tekst.

Welke soorten diabetes bestaan er en wat is precies de oorzaak van diabetes?

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is vermoedelijk een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je immuunsysteem de bètacellen in je alvleesklier, die insuline produceren, per ongeluk aanvalt en vernietigt. De schade is onomkeerbaar.

De aanleiding voor de aanvallen is nog steeds onduidelijk. Er kunnen zowel genetische als omgevingsfactoren zijn. Er wordt niet aangenomen dat leefstijlfactoren een rol spelen.

Diabetes type 2

Insulineresistentie is het eerste teken van diabetes type 2. Omdat je lichaam insuline niet efficiënt kan gebruiken, produceert je alvleesklier meer insuline tot hij de vraag niet meer kan bijhouden. De insulineproductie neemt dan af, met als gevolg een hoge bloedsuikerspiegel.

De oorzaak van diabetes 2 is nog onbekend. Factoren zoals genetica, een meer zittende levenswijze, obesitas of overgewicht maar ook andere gezondheid en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen.

Diabetes tijdens de zwangerschap

Insuline-blokkerende hormonen die tijdens de zwangerschap worden geproduceerd, veroorzaken zwangerschapsdiabetes. Deze vorm van diabetes komt alleen voor tijdens de zwangerschap. Het komt vaak voor bij mensen die al prediabetes en een familiegeschiedenis van diabetes hebben. Ongeveer de helft van de mensen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt later diabetes type 2.

De symptomen van diabetes

De symptomen van diabetes worden bepaald door je bloedsuikerspiegel. Sommige mensen, vooral mensen met prediabetes of diabetes type 2, ondervinden geen symptomen. Symptomen van diabetes type 1 verschijnen meestal snel en zijn ernstiger.

De symptomen van diabetes type 1 en diabetes type 2 omvatten:

  • Meer dorst
  • Vaker plassen
  • Afvallen zonder moeite
  • Ketonen aanwezig in de urine
  • Vermoeidheid en zwak gevoel
  • Stemmingswisselingen en prikkelbaar
  • Wazig zicht
  • Infecties zoals tandvlees-, huid- en vaginale infecties komen vaak voor

Diabetes type 1 kan op elke leeftijd optreden. Het begint echter vaak in de kindertijd of adolescentie. De meer voorkomende vorm van diabetes, type 2, kan op elke leeftijd ontstaan. Mensen boven de 40 jaar hebben meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

De verschillende behandelingen tegen diabetes

Behandelingen voor type 1-diabetespatiënten

Pompen voor insuline

Het gebruik van een insulinepomp in plaats van een insulinepen kan een goede optie zijn. Het kan je meer flexibiliteit bieden bij het beheer van je diabetes.

Eilandjestransplantatie

Je kan mogelijk een eilandjestransplantatie krijgen als je diabetes type 1 hebt. Dit kan voorkomen dat je ernstige hypo’s krijgt.

Behandelingen voor diabetes type 2

Medicijnen en tabletten

Als je diabetes type 2 hebt, heb je mogelijk medicijnen nodig om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De meest gebruikelijke tablet is metformine, maar er zijn nog vele andere opties.

Chirurgie voor gewichtsverlies

Er zijn operaties aan de maag of de darmen om je te helpen gewicht te verliezen. Uit tal van studies is gebleken dat dit kan helpen om diabetes type 2 in remissie te brengen.

Lichaamsbeweging en dieet

Veel mensen met diabetes type 2 nemen geen medicijnen en behandelen hun diabetes in plaats daarvan door goed te eten en meer te bewegen; ons meest recente Direct-onderzoek heeft zelfs aangetoond dat afvallen diabetes type 2 in remissie kan brengen.

Insuline

Als je diabetes type 2 hebt, moet je misschien niet meteen insuline gebruiken. Bij sommige mensen wordt echter een extreem hoge bloedsuikerspiegel vastgesteld. Insuline kan worden gebruikt als kortetermijnbehandeling om de bloedsuikerspiegel snel te verlagen.

 

Sommige mensen hebben insuline nodig om een specifieke reden, zoals tijdens de zwangerschap, een ernstige ziekte of na een operatie. Maar als andere medicijnen je niet hebben geholpen je bloedsuikerspiegel onder controle te houden of niet geschikt voor je zijn, moet je misschien insuline gaan gebruiken.

Emotionele hulp

Diabetes kan naast een lichamelijke ook een emotionele impact hebben. Of je nu onlangs de diagnose hebt gekregen of al lange tijd met diabetes leeft, kan je emotionele steun nodig hebben. Dit kan komen door stress, een neerslachtig en depressief gevoel of een burn-out.

Samengevat

Zoals eerder aangehaald zijn er drie verschillende soorten diabetes, die zo goed als dezelfde symptomen met zich meebrengen maar niet helemaal hetzelfde behandeld worden. Na het lezen van alle informatie over diabetes kan je zelf de symptomen achterhalen, maar voor de juiste behandeling is het aangeraden om een dokter op te zoeken die je hierbij zal bijstaan.

Tags: