Ga naar de inhoud
Home » Loop je je marathon sneller met minder gewicht?

Loop je je marathon sneller met minder gewicht?

  • door
Loop je je marathon sneller met minder gewicht?

Zul je je marathon sneller lopen als je x aantal kilo’s minder weegt? Vast en zeker! Er is een zeer duidelijk verband tussen je gewicht en de snelheid waarmee je loopt. Professionele atleten die de marathon lopen staan niet voor niets messcherp. Afvallen heeft echter ook een aantal risico’s, waar je beter mee rekening houdt voor je al te hard van stapel loopt.

Verband tussen gewicht en loopsnelheid

Elk menselijk lichaam heeft dankzij training en natuurlijke aanleg een motor met een bepaald vermogen. Dat vermogen wordt uitgedrukt in VO2MAX, wat staat voor de hoeveelheid zuurstof die je lichaam kan opnemen per minuut. Die zuurstof wordt omgezet in energie die je lichaam vooruit stuwt. Een motor met meer vermogen (= meer zuurstofopname) zorgt voor meer energie en betere prestaties.

Gewicht is cruciaal in dit proces. Wanneer je met hetzelfde vermogen meer massa in beweging moet brengen, kost dat meer energie. Wanneer je 10% bijkomt, moet je lichaam 10% extra energie inzetten om een zelfde inspanning te leveren. Gezien het vermogen van je lichaam stabiel blijft, kun je zodoende gemiddeld genomen minder energie inzetten per kilo lichaamsgewicht. Dit heeft een omgekeerd evenredig effect op je looptijd die met 10% zal achteruitgaan.

Een voorbeeld

Een man van 90 kilogram loopt de marathon in 4 uur. Wanneer hij 10% vermagert tot 81 kilogram, zal zijn marathontijd omgekeerd evenredig verbeteren met 10% naar 3u36’. De loopsnelheid gaat dus vooruit van 10,5 km per uur naar 11,7 km per uur, omdat deze man gemiddeld genomen meer energie kan inzetten per kilo lichaamsgewicht.

Enige kleine nuance is dat het moeilijk is om looptijden op verschillende tijdstippen met elkaar te vergelijken. Zelfs al is het op hetzelfde parcours. De weersomstandigheden (luchtdruk!) kunnen verschillen en de ene dag ben je mogelijk ook vermoeider of minder uitgeslapen dan de andere. Hoe dan ook: de impact van je gewicht op je loopsnelheid is aanzienlijk!

Vermageren dan maar?

Dat hangt ervan af. Is je BMI al vrij laag, onder de 19, dan heb je (allicht) niet veel marge meer. Wanneer je nog extra zou afvallen, dan gaat dat mogelijk ten koste van je spiermassa, wat een negatieve impact heeft op je loopsnelheid én je lichaam.

Sleutel is om naar je vetpercentage te kijken: bij mannen is dat tussen de 13% en 17%, bij vrouwen tussen de 20% en 24%. Zit je daarboven, dan heb in je in principe marge om te vermageren op een gezonde manier die je prestaties ten goede komt. Een voedingsdeskundige of een sportarts kunnen je hier zeker bij helpen. In het wilde weg vermageren zonder rekening te houden met je lichaam is geen goed idee.

Conclusie

Gewicht heeft een grote impact op je loopsnelheid. Kun je wat overtollige kilo’s kwijt geraken, dan zal dit een omgekeerd evenredig effect hebben op je prestaties. Belangrijk is wel dat je dit op een gezonde manier aanpakt. Als je vetpercentage al vrij laag is, is nog extra vermageren allicht ongezond. Laat je hierin dan ook goed begeleiden.