Ga naar de inhoud
Home » Wat is netelroos: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is netelroos: oorzaken, symptomen en behandeling

 • door
netelroos

Het gaat waarschijnlijk niet om gewone insectenbeten als je rode of huidkleurige bultjes hebt die snel ontstaan en weer verdwijnen. Netelroos kan de oorzaak zijn van de huiduitslag, en deze kan lichte tot extreme irritatie veroorzaken. Ongeveer 20% van de mensen kan op enig moment in hun leven netelroos, ook wel urticaria genoemd, krijgen. Alcohol, lichaamsbeweging, geestelijke spanning en krabben kunnen de jeuk verergeren.

Wat is een netelroos?

Urticaria, een andere naam voor netelroos, zijn gezwollen, jeukende striemen op de huid. Ze steken soms of doen pijn en zijn meestal rood, roze of vleeskleurig. Netelroos wordt vaak veroorzaakt door een allergische reactie op een stof, zoals een geneesmiddel of voedsel, of door irritatie uit de omgeving.

Wat zijn de symptomen?

De duur van de symptomen kan variëren van minuten tot maanden of zelfs jaren. Netelroos lijkt op insectenbeten, maar verschilt in een aantal opzichten. Netelroos symptomen omvatten:

 • Clusters van striemen die overal op het lichaam kunnen verschijnen (afhankelijk van je huidskleur kunnen deze striemen rood, paars of huidkleurig zijn).
 • Grootte- en vorm-variabele, herhaaldelijk optredende en vervagende wonden.
 • Jeuk, of pruritus, kan heel erg zijn.
 • Pijnlijke zwelling rond de lippen, wangen of ogen.
 • Hitte, inspanning of stres gerelateerde opflakkeringen.
 • Symptomen die langer dan zes weken duren, vaak terugkomen en maanden of jaren kunnen aanhouden.

Wat zijn de oorzaken van netelroos?

Voedsel en andere stoffen die u inneemt, zoals medicijnen, kunnen oorzaken zijn van netelroos. Sommige mensen krijgen netelroos door bepaalde voorwerpen aan te raken. Hieronder volgen enkele van de meest typische oorzaken:

 • Enkele voedingsmiddelen (vooral pinda’s, eieren, noten en schaaldieren)
 • Antibiotica, met name penicilline en sulfa, en medicijnen zoals aspirine en ibuprofen
 • Giftige of bijtende insecten
 • Fysieke prikkels zoals druk, koude, hitte, lichaamsbeweging of blootstelling aan de zon
 • Latex
 • Bloedtransfusies
 • Bacteriële infecties, zoals keelontsteking en infecties van de urinewegen
 • Verkoudheid, infectieuze mononucleose en hepatitis zijn voorbeelden van virale ziekten
 • Haar van huisdieren
 • Stuifmeel
 • Vele planten

Wie loopt er gevaar?

Netelroos komt vaker voor bij mensen die bekend staan om hun allergieën. Als je medicijnen gebruikt of per ongeluk in contact komt met stoffen waarvoor je allergisch bent, zoals voedsel of pollen, kan je ook het risico lopen om netelroos te krijgen. Je kan meer kans hebben op netelroos als je al een ziekte of een medische aandoening hebt.

Hoe kan je netelroos voorkomen?

Eenvoudige aanpassingen in je levensstijl kunnen je helpen om netelroos in de toekomst te voorkomen. Je arts kan je adviseren om elke mogelijke blootstelling aan deze elementen te vermijden als je allergisch bent en weet welke stoffen het meest waarschijnlijk een allergische reactie uitlokken. Een ander alternatief dat kan helpen om de kans op het ontwikkelen van netelroos opnieuw te verlagen is het krijgen van allergie-injecties.

Als je onlangs een uitbraak van netelroos hebt gehad, blijf dan uit de buurt van plaatsen met een hoge vochtigheidsgraad en draag geen strakke kleding.

Hoe kan je netelroos behandelen?

Nagaan of je echt netelroos hebt is de eerste stap in de behandeling. Een lichamelijk onderzoek door je arts zal vaak uitwijzen of je netelroos hebt. Om erachter te komen wat de oorzaak van je netelroos kan zijn, vooral als deze het gevolg is van een allergische reactie, kan je arts ook een bloedonderzoek of huidtests uitvoeren.

Netelroos is vaak een onmiddellijke (tijdelijke) kwestie die met allergiemedicijnen kan worden behandeld. De meeste netelroos verdwijnt zonder behandeling. Netelroos die gepaard gaat met een sterke allergische reactie en chronische (aanhoudende) voorvallen zijn echter ernstige medische problemen. Een noodsituatie die snelle medische hulp vereist is anafylaxie.

Raadpleeg je arts als je ernstige netelroos ontwikkelt of netelroos hebt die langer dan een paar dagen aanhoudt.