Ga naar de inhoud
Home » Waarom is de schildklier belangrijk?

Waarom is de schildklier belangrijk?

 • door
schildklier

Je kan het alvast uit de naam afleiden, de schildklier is dus een klier die de vorm heeft van een vlinder, met twee brede vleugels die zich rond de zijkant van je keel uitstrekken. De schildklier is een klein orgaan dat gelegen is vooraan in de hals dat zich om de luchtpijp wikkelt. Overal in je lichaam produceren en geven klieren stoffen af die je lichaam helpen bij het uitvoeren van een specifieke functie. Je schildklier produceert hormonen die helpen bij de regulering van veel vitale lichaamsfuncties.

Als je schildklier niet goed werkt, kan dat gevolgen hebben voor de rest van je lichaam. Hyperthyreoïdie treedt op wanneer je lichaam een te grote hoeveelheid schildklierhormoon produceert en hypothyreoïdie treedt alsook op wanneer je lichaam onvoldoende schildklierhormoon produceert.

De aandoeningen aan de schildklieren zijn ernstig waardoor het belangrijk is om een arts te raadplegen bij kwaaltjes. In deze tekst vind je alvast meer informatie over de functie van de schildklier in je lichaam, hoe schildklierproblemen worden veroorzaakt en welke symptomen de schildklierproblemen met zich meebrengen.

Wat is de rol van een schildklier precies?

De werking van de schildklier

Je schildklier speelt een belangrijke rol in je lichaam door het afgeven en regelen van schildklierhormonen, die de stofwisseling regelen. Beschouw je stofwisseling als een generator. Het absorbeert ruwe energie en zet die om in iets krachtigers. Daarnaast is het metabolisme het proces waarbij het voedsel dat je in je lichaam consumeert, wordt omgezet in energie. Deze energie wordt overal in je lichaam gebruikt om veel van je lichaamssystemen goed te laten functioneren.

De twee soorten hormonen geproduceerd door de schildklier

De schildklier regelt je stofwisseling met twee hormonen: T4 (thyroxine, dat vier jodide-atomen bevat) en T3 (triiodothyronine, dat drie jodide-atomen bevat).  De schildklier produceert deze twee hormonen, die de lichaamscellen vertellen hoeveel energie ze moeten gebruiken. Als je schildklier goed werkt, produceert hij de juiste hoeveelheid hormonen om je stofwisseling soepel te laten verlopen. Wat de schildklier nog doet is, hij produceert de vervangende hormonen als de hormonen uitgeput raken.

Wat veroorzaakt schildklierproblemen?

Schildklierproblemen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak is auto-immuunschildklierziekte, een zelfvernietigend proces waarbij het immuunsysteem schildkliercellen aanvalt alsof het vreemde cellen zijn. Als gevolg daarvan wordt de schildklier onderactief (hypothyreoïdie) of overactief (hyperthyreoïdie).

Hashimoto’s thyroiditis is een auto-immune vorm van hypothyreoïdie en de ziekte van Graves is een auto-immune vorm van hyperthyreoïdie. Het kan zijn dat andere familieleden ook schildklierproblemen of een andere auto-immuunziekte hebben.

 

De symptomen

Afhankelijk van de ernst van het hormoondeficiëntie, variëren de tekenen en symptomen van hypothyreoïdie. De problemen zijn niet meteen op te merken, vaak ontstaan ze geleidelijk, over een periode van jaren.

In het begin kunnen de symptomen van hypothyreoïdie, zoals vermoeidheid en gewichtstoename, onopgemerkt blijven. In sommige gevallen zijn de symptomen moeilijk waar te nemen, dat is afhankelijk van de ouderdom van de persoon. Naarmate je ouder wordt en je stofwisseling vertraagt, kan je echter meer zichtbare problemen ontwikkelen.

De tekenen en symptomen van hypothyreoïdie zijn:

 • Vermoeidheid
 • Toegenomen gevoeligheid voor kou.
 • Constipatie
 • Gewichtstoename door een droge huid
 • Wallen in het gezicht
 • Heesheid
 • Spiervermoeidheid
 • Hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • Pijn, tederheid en stijfheid in de spieren
 • Gewrichtspijn, stijfheid of zwelling
 • Menstruatie die zwaarder is dan normaal of onregelmatig is
 • Dunner wordend haar
 • Vertraagde hartslag
 • Depressie
 • Geheugenstoornissen
 • Vergroting van de schildklier

Samengevat

Omdat de schildklier een cruciale rol speelt in het lichaam, mogen schildklierproblemen niet worden genegeerd. Ervaar je een van de bovenstaande symptomen? Dan kan je het beste naar een arts gaan voor verdere hulp bij jouw schildklierproblemen.