Ga naar de inhoud
Home » Wat zijn omega 3 en 6 vetzuren?

Wat zijn omega 3 en 6 vetzuren?

omega 3 en omega 6 vetzuren

De gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren zijn alom bekend, terwijl omega-6-vetzuren veel minder aandacht krijgen. Wat zijn vetzuren nu precies en waarom is het zo belangrijk dat we het juiste evenwicht vinden?

Wat zijn omega 3-vetzuren precies?

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetten die goed zijn voor je gezondheid. Het is van cruciaal belang dat we ze binnenkrijgen via onze maaltijden. Omega 3-vetten worden in drie soorten ingedeeld:

 • ALA (alfa-linoleenzuur)

ALA is nodig voor de spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen uit voedsel en de omzetting van voedingsstoffen in energie die de mens verbruikt.

 • EPA (eicosahexaanzuur)

Verminderde ontsteking in het lichaam werd in verband gebracht met EPA. Ons lichaam bestrijdt zichzelf tegen infecties en schade aan de hand van een ontsteking, maar als het in overmate optreedt, leidt het tot langdurige aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Symptomen van chronische ontsteking zijn onder meer lichamelijk ongemak, uitputting en mentale problemen zoals angst.

 • DHA (eicosapentaeenzuur)

DHA draagt bij tot de vorming van organen zoals de ogen, huid en hersenen. Een laag DHA-gehalte op deze plaatsen leidt in sommige gevallen tot een verminderd gezichtsvermogen of een veranderde hersenfunctie.

ALA is geclassificeerd als een essentieel vetzuur, wat betekent dat het noodzakelijk is voor de menselijke gezondheid, maar dat ons lichaam het niet kan synthetiseren uit andere stoffen. We moeten dit dus via onze voeding binnenkrijgen. Daarentegen kan het lichaam DHA synthetiseren uit EPA, dat vervolgens wordt gesynthetiseerd uit ALA. Dat zal echter enkel gebeuren als onze voeding een tekort heeft aan de laatste twee vetzuren, die in overvloed aanwezig zijn, bijvoorbeeld in vis.

Wat zijn omega 6-vetzuren precies?

Omega 6-vetten zijn eveneens onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Omega 6-vetten worden, net als omega 3-vetten, uit voeding gehaald. Omega 6-vetten worden ingedeeld in vier soorten:

 • LA (linolzuur)

LA verlaagt het cholesterolgehalte. Cholesterol is een vetmolecuul in het bloed dat bij overmatige consumptie de bloedvaten blokkeert, waardoor het risico op hartaandoeningen en beroertes toeneemt.

 • ARA (Arachidonzuur)

ARA is verantwoordelijk voor de controle van de spierontwikkeling en de weefselschade bij krachttraining. Ontsteking is een noodzakelijk aspect van het genezingsproces.

 • GLA (Gamma linolzuur)

GLA is essentieel voor het behoud van de hersenfunctie, de gezondheid van de botten en de stofwisseling.

 • CLA (Geconjugeerd linolzuur)

CLA vind je terug in dierlijk vlees en melk van koeien, geiten en schapen. Sommige studies toonden aan dat CLA helpt bij gewichtsvermindering en bodybuilding, hoewel er meer onderzoek nodig is op dit gebied.

Wat is de functie van omega 3 en omega 6-vetzuren?

Omega 3-vetzuren helpen bij de controle van belangrijke chemische stoffen. De ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen van zuigelingen wordt bevorderd door omega 3-lipiden. Het draagt ook bij tot het behoud van een gezond immuunsysteem en vermindert het risico op hart- en vaataandoeningen bij volwassenen.

Omega 6-vetten zijn essentieel voor de hersenfunctie en voor een optimale groei en ontwikkeling. Het vervult veel van dezelfde taken als omega 3-vetzuren. Het speelt een belangrijke rol in de huid, het haar en de celproliferatie in het algemeen. Vervolgens draagt het ook bij tot de instandhouding van onze stofwisseling en de gezondheid van onze beenderen en voortplantingsorganen. Deze vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten, houden het cholesterolgehalte stabiel en verlagen het risico op kanker. Omega 6-vetzuren zijn dus essentieel voor de immunologische functie en de bloedstolling. Deze vetten helpen bij reumatoïde artritis- en dermatitissymptomen.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel omega 3 en omega 6-vetzuren?

Omega 3 wordt gewoonlijk “essentieel” genoemd, omdat het lichaam het niet zelf produceert en het via de voeding moet binnenkrijgen.

Je kan omega 3 op natuurlijke wijze in je dieet opnemen door het eten van:

 • Vis zoals zalm, makreel, ansjovis, sardines, ridderforel en foreleieren
 • Walnoten
 • Lijnzaad, alsook lijnzaadolie
 • Met canola-olie verrijkte voedingsmiddelen zoals; margarine, dranken en yoghurt
 • Sojabonen

Omega 6-vetzuren zijn te vinden in:

 • Noten en zaden
 • Sojabonen
 • Oliën van maïs, saffloer en zonnebloem
 • Gevogelte
 • Vis
 • Eieren

Conclusie

Een gezond evenwicht tussen omega 6 en omega 3 in je voeding is van vitaal belang. Omdat ons lichaam deze vetzuren niet zelf aanmaakt, moeten we de juiste hoeveelheden via onze voeding innemen. Indien dit niet het geval is kan de aggregatie van bloedplaatjes (bloedstolling), ontstekingen, bloedingen, bloeddruk en immunologische functies worden beïnvloed.