Ga naar de inhoud
Home » Wat zijn antioxidanten?

Wat zijn antioxidanten?

  • door
antioxidanten

Je hebt waarschijnlijk al veel gehoord over antioxidanten, maar weinigen weten wat het is of hoe het werkt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over antioxidanten.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn chemische stoffen in je lichaam die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn stoffen die je lichaam beschadigen als het in grote hoeveelheid aanwezig is. Het wordt in verband gebracht met een aantal ziektes, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Om vrije radicalen op afstand te houden, ontwikkelt je lichaam zijn eigen antioxidantverdediging.

Wat is de functie van antioxidanten?

Moeder Natuur voorziet onze cellen van natuurlijk geproduceerde antioxidanten die de oxidatieschade reguleert. Maar door de toenemende aanwezigheid van gevaarlijke stoffen in onze omgeving door vervuiling, straling, roken, kunstmest en ongezonde diëten met veel bewerkt en vet voedsel, kan ons systeem overbelast raken wanneer vrije radicalen zich ophopen.

Je lichaam maakt voortdurend vrije radicalen aan. Zonder antioxidanten zouden vrije radicalen snel grote schade aanrichten, wat in extreme gevallen fatale gevolgen zou hebben. Vrije radicalen voeren echter cruciale acties uit die noodzakelijk zijn voor de gezondheid. Je immuuncellen bijvoorbeeld gebruiken vrije radicalen om infecties te bestrijden. Daarom heeft je lichaam een bepaalde balans tussen vrije radicalen en antioxidanten nodig om goed te functioneren.

Als je dieet onevenwichtig is, kan je overwegen antioxidantrijke voedingsmiddelen te integreren. Als dat evenwichtig is, krijg je waarschijnlijk voldoende antioxidanten binnen. In ieder geval is het eten van fruit en groenten altijd een goed idee, omdat deze rijk zijn aan antioxidanten!

Wat zijn de voedselbronnen?

Antioxidanten zijn aanwezig in bepaalde voeding, met name groenten, fruit en andere plantaardige maaltijden. Vitamines zoals vitamine A, C en E, zijn krachtige antioxidanten.

Bèta-caroteen

Dit is verantwoordelijk voor de geel/oranje pigmentatie van groenten en fruit. Ons lichaam zet het om in vitamine A en het is ook een krachtige antioxidant.

Vitamine C

Dit is een in water oplosbare vitamine die de neiging heeft vrije radicalen in de waterige omgeving van ons lichaam op te ruimen. Guave, rode paprika, kiwi, sinaasappel en ananas zijn onder andere voedselbronnen. Lees hier meer over vitamine C.

Vitamine E

Of met andere woorden alfa-tocoferol, beschermt de celmembranen tegen oxidatie en voorkomt zo weefselschade. Noten, zaden, avocado’s en plantaardige oliën zijn goede bronnen.

Het innemen van supplementen wordt echter niet aangeraden. Een antioxidantenconsumptie is noodzakelijk voor een goede gezondheid, maar meer is niet altijd beter. Hoge doses antioxidanten brengen in sommige gevallen gezondheidsrisico’s met zich mee. Overmatig gebruik van geïsoleerde antioxidanten verzoorzaakt dus schade in plaats van dat te voorkomen. Dat fenomeen staat bekend als de “antioxidantenparadox”.

Conclusie

Vrije radicalen werden in verband gebracht met een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder hart- en vaataandoeningen, kanker, verlies van het gezichtsvermogen, enzovoort. Antioxidanten afkomstig van synthetische bronnen verhogen het risico op sommige gezondheidsaandoeningen. Daarom is het van cruciaal belang om natuurlijke bronnen te zoeken. Gezonde voeding is een betrouwbare bron van antioxidanten. Groenten- en fruitconsumptie werd in verband gebracht met een verminderde prevalentie van chronische ziekten, en antioxidanten spelen daarbij een rol. Het is echter onwaarschijnlijk dat het innemen van extra antioxidanten, met name in bewerkte voedingsmiddelen, aanzienlijke voordelen oplevert.