Ga naar de inhoud
Home » Hitteslag en zonnesteek: symptomen en behandeling

Hitteslag en zonnesteek: symptomen en behandeling

 • door
Hitteslag en zonnesteek

Zomerlicht is heerlijk, maar brengt ook risico’s met zich mee: langere tijd in de zon of hitte zitten kan leiden tot een zonnesteek of zelfs een hitteslag. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar hoe kan je deze aandoeningen behandelen als je ze toch krijgt?

Het verschil tussen een zonnesteek en een hitteberoerte is moeilijk aan te geven omdat de symptomen vrijwel identiek zijn. Beide worden op dezelfde manier behandeld. Een zonnesteek is echter gevaarlijker.

Wat is het verschil tussen een hitteslag en zonnesteek?

Wat is een zonnesteek precies?

Een zonnesteek wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon, vooral op de nek en het hoofd. Kinderen zijn kwetsbaarder, maar iedereen kan getroffen worden. Een hitteslag kan het gevolg zijn van een zonnesteek.

Wat is een hitteslag precies?

Een hitteslag is een mogelijk fatale aandoening die wordt veroorzaakt door oververhitting van het lichaam. Het wordt beschreven als een lichaamstemperatuur die hoger is dan 40 graden Celsius. Een hitteslag is de ernstigste vorm van hyperthermie, oftewel een hitteziekte. Een hitteslag kan hersenbeschadiging, orgaanfalen en zelfs de dood tot gevolg hebben.

Wat zijn de symptomen van hitteslag en zonnesteek?

Beide fenomenen gaan gepaard met symptomen als:

 • Migraine
 • Duizeligheid en verwardheid
 • Bewustzijnsverlies
 • Gebrek aan eetlust en zich onwel voelen
 • Hevige transpiratie
 • Een bleke, klamme huid
 • Kramp in de armen, benen en maag
 • Snelle ademhaling of polsslag
 • Hoge koorts van 38 graden Celsius of hoger
 • Dorst

Volwassenen en kinderen hebben vaak dezelfde symptomen, terwijl jongeren slapper en vermoeider kunnen worden. Iemand die tekenen van een zonnesteek vertoont, moet worden afgekoeld. Zoek medische hulp als je vermoedt dat iemand een hitteslag en zonnesteek heeft.

Wat zijn de risico-elementen van een hitteslag en zonnesteek?

Iedereen kan een zonnesteek oplopen, maar er zijn bepaalde omstandigheden die jouw kansen vergroten:

 • Leeftijd: de sterkte van je centrale zenuwstelsel bepaalt je vermogen om met intense hitte om te gaan. Het centrale zenuwstelsel is nog niet volledig gevormd bij jongeren en begint te degenereren bij 65-plussers, waardoor je lichaam minder goed in staat is om te gaan met schommelingen in de lichaamstemperatuur. Beide leeftijdsgroepen hebben doorgaans moeite om gehydrateerd te blijven, wat het risico verhoogt.
 • Oefeningen bij warm weer: training bij warm weer en deelname aan sporten zoals voetbal of langeafstandsrennen zijn voorbeelden van scenario’s die tot een hitteslag kunnen leiden.
 • Er is geen airconditioning: ventilatoren kunnen je helpen je beter te laten voelen, maar airconditioning is de meest efficiënte techniek om af te koelen en de vochtigheid te verminderen bij aanhoudend warm weer.
 • Sommige medicijnen: sommige geneesmiddelen hebben een invloed op het vermogen van jouw lichaam om gehydrateerd te blijven en zich aan te passen aan de warmte.
 • Bepaalde medische aandoeningen: bepaalde chronische aandoeningen, zoals hart- of longaandoeningen, kunnen jouw kansen op een zonnesteek vergroten.

Een hitteslag bij kinderen en oudere volwassenen herkennen

Kinderen en oudere volwassenen lopen een hoger risico op hittestress vanwege hun fysiologische kenmerken. Het is belangrijk om de tekenen van hittestress bij hen te herkennen en onmiddellijk actie te ondernemen. Enkele specifieke symptomen om op te letten zijn:

 1. Rusteloosheid en prikkelbaarheid.
 2. Ongebruikelijke slaperigheid en vermoeidheid.
 3. Gebrek aan transpiratie ondanks de hitte.
 4. Snelle ademhaling en zwakte.

Als je deze tekenen bij kinderen of oudere volwassenen opmerkt, neem dan onmiddellijk maatregelen om af te koelen en zoek medische hulp indien nodig.

Wat kan je doen om hitteslag en zonnesteek te vermijden?

Tijdens warm weer of activiteiten bestaat er een aanzienlijk gevaar voor hitteslag en zonnesteek. Om dit te helpen voorkomen, kan je het volgende doen:

Wat moet je doen in geval van een zonnesteek?

 • Ga zo snel mogelijk uit de zon en zoek een koelere plaats op
 • Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon
 • Draag lichtgekleurde, losse kleding
 • Breng koude kompressen aan op het voorhoofd en de liezen en spetter water over jouw kleding
 • Neem koele baden of douches
 • Voorkom overmatig alcoholgebruik
 • Neem kleine slokjes water
 • Vermijd zware inspanningen
 • Zoek medische hulp als jouw symptomen niet snel verbeteren.

Wat moet je doen in geval van een hitteslag?

 • Neem contact op met de hulpdiensten (112)
 • Ga op een koele plaats liggen
 • Verwijder alle kleding
 • Gebruik vochtige, koude doeken om de huid te koelen. Maak de doeken om de vijf minuten opnieuw nat.
 • Gebruik een ventilator
 • Drink kleine slokjes water.

Kinderen, ouderen en personen met langdurige gezondheidsproblemen (zoals diabetes of hartproblemen) zijn bijzonder kwetsbaar voor hitteslag en zonnesteek. Hitteslag en zonnesteek zijn te voorkomen door goed op te letten in de hitte. Dus wees slim in de zon met onze tips!

Conclusie: Blijf veilig en versla de hitte deze zomer

Het voorkomen van een hitteslag en het herkennen van de symptomen is van vitaal belang om gezond en veilig te blijven tijdens de zomermaanden. Door bewust te zijn van de risicofactoren, voldoende gehydrateerd te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van de zomer zonder je gezondheid in gevaar te brengen. Blijf koel, blijf veilig en geniet van de zonnige dagen!