Ga naar de inhoud
Home » Starten met lopen? Tien tips

Starten met lopen? Tien tips

  • door
Starten met lopen

Je hebt beslist om te starten met lopen? Goed idee! Wanneer je het enige tijd volhoudt, zal je:

  • een goede conditie opbouwen,
  • gewicht verliezen,
  • en nieuwe manier van ontspanning vinden.

Alle begin is moeilijk en zelfs bij een laagdrempelige sport als lopen zijn er een aantal valkuilen. Deze blog wil beginners een aantal tips & tricks geven om vlot van start te gaan.

Tien tips om te starten met lopen

Tip 1: goede schoenen

Sporten is een goedkope en toegankelijke sport. Op één ding raden we echter aan om niet te besparen: je schoenen. Bij winkels als Runners’ Lab kun je terecht voor een loopanalyse op basis waarvan het juiste paar schoenen gesuggereerd wordt. Het belang van schoenen kan niet onderschat worden met loopcomfort en preventie van blessures als doorslaggevende argumenten. De kans is groot dat je eindigt met een rekening van meer dan 100 euro, maar nogmaals: hier mag je niet op besparen.

Tip 2: kies een doel

Starten met lopen is een kleine stap, stoppen is helaas al even gemakkelijk. Wanneer je zonder specifiek doel loopt, zal je na een tijdje je motivatie verliezen. Werk naar iets toe: eerst 5 dan 10km, een loopwedstrijd voor het goede doel, een halve of een hele marathon… Je kunt je lopen ook aan je gewicht koppelen en je daar een bepaald doel stellen. Naar een doel toe werken zal je gefocust houden.

Tip 3: regelmaat werkt

Bij het starten met lopen, maar ook later is regelmaat belangrijk. Niet alleen om je conditie op te bouwen, maar ook omdat van uitstel afstel komt. Maak van je bv. tweewekelijkse trainingssessies een gewoonte. Volgens psychologen wordt na 93 dagen een bepaalde repetitieve handeling een gewoonte. Zo ook met lopen: in het begin zal je je af en toe naar buiten moeten slepen, maar na goed 3 maanden doe je het “vanzelf”. Regelmaat werkt.

Tip 4: zoek een looppartner

Ook eenzaamheid is een valkuil voor een startende loper. De eerste weken zit je boordevol goede voornemens, maar er telkens alleen op uittrekken kan op den duur vervelen. Gezien je doorgaans aan een rustige hartslag zult lopen om conditie op te bouwen, kun je perfect tijdens het lopen een praatje slaan met een looppartner. Ideaal om – als je een mindere dag hebt – toch de baan op te gaan. Jullie zullen elkaar ook motiveren, zeker als je samen naar hetzelfde doel streeft.

Tip 5: muziek

Geen looppartner? Dan is er nog altijd muziek. Je eigen favoriete muziek kan en op Spotify vind je playlists waarvan het ritme aangepast is aan je looptempo (op basis van de tijd die loopt per kilometer). Je merkt het: we proberen het lopen zo leuk mogelijk te maken, zodanig dat de kans kleiner is dat je snel afhaakt.

Tip 6: bouw geleidelijk aan op

Als je nooit gelopen hebt, is het geen goed idee om onmiddellijk meerdere keren per week x aantal kilometers te lopen (zie ook deze blog over de 10%-regel). Je lichaam raakt overbelast en voor je het weet loop je een blessure op. Zoek een gebalanceerd trainingsschema (zoals bijvoorbeeld Start2Run), dat voor een geleidelijk opbouw zorgt. In het begin is er een continue afwisseling tussen stappen en lopen, zodanig dat je niet in het rood gaat. Deze afwisseling is ook een ideale manier om je conditie op te bouwen.

Tip 7: kleed je niet te warm

Gouden regel: als je je loopkleren aantrekt, moet je je kleden voor een temperatuur die 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur. Dus: als het buiten 12 graden is, kleed je dan voor een temperatuur van 22 graden. Bij het starten zal het misschien net iets frisser zijn, maar je lichaamstemperatuur gaat door het lopen snel de hoogte in. Je te warm kleden met overmatige transpiratie en mogelijk uitdroging tot gevolg is geen goed idee.

Tip 8: koop een sporthorloge

Wil je iets meer centen uitgeven? Koop dan een sporthorloge. Ideaal om je “prestaties” op te volgen en je hartslag is bovendien een goede barometer voor je conditie. Duurdere modellen begeleiden je bovendien ook met hun GPS-functie en zorgen voor muziek. Via apps als Strava kun je ook je prestaties delen met je vrienden, wat motiverend werkt.

Een goed alternatief – en misschien best om mee te starten – is een app installeren op je smartphone, hoewel je dan deze steeds moet meezeulen, wat niet elke loper fijn vindt. Het vermijdt echter bijkomende kosten.

Tip 9: een trainingsschema

Heb je een ambitieus doel zoals een marathon, dan stel je best een trainingsschema op. Zeker voor langere afstanden is het aan te raden een inspanningstest te doen, waarvan de resultaten zullen dienen als basis voor het schema. Het trainingsschema zal je ook toelaten regelmaat te leggen in je trainingen en al zeker als je het onder het toeziend oog van een trainer doet.

Tip 10: just do it

Met een knipoog naar één van de grote sportmerken komt het er bij het lopen op een gegeven moment op aan om er gewoon mee van start te gaan. Stel je een doel, maak een trainingsschema, koop loopschoenen en ga van start.

Succes!

Tags: