Ga naar de inhoud
Home » Heb je compressiekousen nodig om (een marathon) te lopen?

Heb je compressiekousen nodig om (een marathon) te lopen?

compressiekousen

Veel lopers hebben compressiekousen aan om zowel korte als lange afstanden zoals de marathon te lopen. Helpen deze echt en heb je ze bijgevolg nodig om een marathon succesvol te lopen? Het antwoord luidt … misschien.

Verminderde opzwelling van de benen

Compressiekousen hebben als doel te vermijden dat onze benen opzwellen. Tijdens het sporten kan er zich immers vocht opstapelen in je benen, waardoor die wat kunnen opzwellen. Dankzij de compressie die deze ekousen uitoefenen, wordt de zwelling beperkt. Dat effect is zeker. Tijdens lange vliegtuigreizen of andere langdurige zitmomenten zijn kousen zeker aangewezen om het opzwellen van benen tegen te gaan. Na de reis heb je gegarandeerd minder stramme benen.

Geen wetenschappelijk bewijs voor compressiekousen

Of dat echter noodzakelijkerwijs voor betere prestaties zorgt, is een ander verhaal. Voorlopig is er geen wetenschappelijk bewijs hiervoor. Naar verluidt zouden compressiekousen vooral mentaal een duwtje in de rug geven tijdens het lopen. Op vlak van recuperatie – na het lopen – zouden steunkousen helpen bij het herstel van de spieren, maar dan opnieuw vooral als je erna lang stil zit (vb. op vliegtuig of tijdens bureauwerk).

Dus … compressiekousen: het kan een beetje helpen en tijdens 42,195 kilometer zijn alle “beetjes” welkom, maar verwacht er geen wonderen van.