Ga naar de inhoud
Home » Vitamine C, D, selenium en zink: onmisbaar voor je lichaam

Vitamine C, D, selenium en zink: onmisbaar voor je lichaam

Vitamine C, D, selenium en zink: onmisbaar voor je lichaam

Sommige voedingsstoffen (nutriënten) spelen een cruciale rol in de integriteit en functie van het immuunsysteem. Onder deze mineralen vallen vitamines C en D, selenium en zink op door hun immunomodulerende eigenschappen en hun betrokkenheid bij het behoud van fysieke weefselbarrières. Ontdek hier hun onderlinge functies:

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is een vitamine die het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van bloedvaten, kraakbeen, spier- en botcollageen. Vitamine C is ook essentieel voor het genezingsproces in het lichaam.

Vitamine C is een antioxidant die de cellen beschermt tegen de gevolgen van vrije radicalen, dat zijn moleculen die worden gevormd wanneer het lichaam voedsel verteert of wordt blootgesteld aan sigarettenrook en straling van de zon, röntgenstraling of andere bronnen. Vitamine C kan een rol spelen bij hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen. Het helpt ook bij de opname en opslag van ijzer in het lichaam. Vitamine C kan nuttig zijn in de strijd tegen COVID-19.

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die behoort tot de vitamine D-familie, waartoe ook de vitaminen D1, D2 en D3 behoren. Wanneer blootgesteld aan de zon, maakt het lichaam op natuurlijke wijze vitamine D aan. Om de juiste hoeveelheden vitamine D in te nemen, kan deze ook via voedingssupplementen worden opgenomen.

Vitamine D vervult tal van functies. De belangrijkste zijn misschien wel de regulering van de calcium- en fosforopname en een goede werking van het immuunsysteem. Daarnaast is voldoende vitamine D nodig voor een normale bot- en tandvorming en voor een betere weerstand tegen sommige ziektes. Zo kan deze vitamine de kans op ernstige griep en COVID-19-infecties verminderen.

Selenium

Selenium is een mineraal dat in de bodem kan worden aangetroffen. Selenium komt van nature voor in water en verschillende voedingsmiddelen. Hoewel er seleniumpillen verkrijgbaar zijn, kan dit mineraal ook worden gevonden in allerlei voedingsmiddelen, waaronder paranoten, oesters, eieren, vee en granen.

Het is een sporenmineraal dat nodig is voor talrijke lichaamsactiviteiten. Het kan helpen bij de verbetering van de cognitie, de werking van het immuunsysteem en de vruchtbaarheid. Daarnaast versterkt het de immuniteit, neemt het deel aan de antioxidantwerking, beschermt

het tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen en is het essentieel voor het behoud van een gezond metabolisme. Selenium kan dus COVID-19-infecties helpen voorkomen door ontstekingen te verminderen, de ademhalingsmechanismen te verbeteren en de antioxidantcapaciteit van de longen te herstellen.

Zink

Zink wordt geclassificeerd als een essentiële voedingsstof, wat betekent dat je lichaam het niet kan aanmaken. Het komt voor in diverse voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, gevogelte, granen en zuivelproducten. Maar je kan deze ook innemen via voedingssupplementen.

Zink is een vitaal element voor veel van de natuurlijke activiteiten en systemen van het lichaam, waaronder het immuunsysteem, de wondgenezing, de bloedstolling, de schildklierfunctie en de smaak en reuk. Het helpt de celgroei en -deling en is nodig voor de werking van enzymen, eiwitten en DNA. Zink bevordert ook een goede groei en ontwikkeling tijdens de zwangerschap, de kindertijd en de adolescentie. Het is nodig voor het lichaam om ziektes te bestrijden. Daarom is Zink een alternatief voor COVID-19 therapie vanwege zijn immunomodulerende en antivirale effecten.

Vitamine C, D, selenium en zink: werking tegen COVID-19

Als een virus zoals het coronavirus het lichaam probeert binnen te dringen, moet het zich zo krachtig mogelijk kunnen verdedigen. Ons immuunsysteem zorgt daarvoor. Hoe beter het immuunsysteem, hoe moeilijker het voor het virus is om binnen te dringen. Gezien de COVID-19 pandemie worden voedingsmiddelen die het immuunsysteem kunnen stimuleren en het risico van deze virale infectie kunnen verminderen, belangrijk. Zonder voldoende immuunrespons kan het Covid-virus zich dus eenvoudigweg in het lichaam van de persoon voortplanten.