Ga naar de inhoud
Home » Wat is een bursitis of slijmbeursontsteking?

Wat is een bursitis of slijmbeursontsteking?

bursitis

Een bursitis is een ontsteking (“-itis”) van de slijmbeurs (“bursa”). Het Nederlandse woord voor bursitis is dan ook “slijmbeursontsteking”. Een slijmbeurs werkt als een stootkussen. Het is een zakje gevuld met smeervloeistof dat gewrichten zoals de knie, elleboog en schouder beschermt tegen schokken en stoten. Bij een ontsteking gaat de slijmbeurs zwellen, wat pijn veroorzaakt in het gewricht.

Hoe ontstaat bursitis?

De slijmbeurs kan zowel chronisch ontstoken zijn alsook door een incident:

  • Wanneer bursitis chronisch is, wil dat zeggen dat je er door overbelasting quasi continu last van hebt. Dit kan zijn omdat je werk of hobby voor een regelmatige overbelasting zorgen van een bepaald gewricht. Denk aan een keeper wiens knieën kunnen lijden onder het duiken op de grond of een kasseilegger die dag in dag uit op zijn knieën zit om zijn werk te doen. Ook langdurig steunen op de elleboog door studenten of bij bureauwerk kan een bursitis veroorzaken.
  • Een slijmbeursontsteking kan ook acuut zijn, dit betekent dat deze plaats ontstaat door bijvoorbeeld een val op het gewricht. Dit zorgt voor een kneuzing en irritatie van het de bursa.

Wat zijn de symptomen van bursitis?

De symptomen van de ontsteking variëren soms naargelang het gewricht, maar de grote lijnen zijn:

  • Zwelling van het gewricht.
  • Huid errond is rood en ontstoken, zeker wanneer het een bacteriële infectie is (zie hieronder).
  • Pijn in het gewricht en hierdoor moeite om te bewegen.

Septische bursitis door bacterie

Door een wondje of een andere infectie kan een bacterie in je slijmbeurs terecht komen. Dit heet een septische bursitis. De hele zone rond de slijmbeurs is dan ontstoken. De huid is rood en voelt warm aan (zie foto). In dit geval is een snelle behandeling met antibiotica aangewezen om de bacterie te doden. Wanneer de bacterie via de slijmbeurs in het bot zou terecht komen, is dit zeer moeilijk te behandelen.

Hoe behandelen?

De behandeling kan zowel conservatief als meer ingrijpend:

  • Bij een acute slijmbeursontsteking die draaglijk is voor de patiënt zal de behandelende arts allicht niet ingrijpen. Rust en behandeling met ijs zijn aangeraden. Na een tijdje zal de zwelling vanzelf afnemen.
  • Bij een chronische bursitis waar de patiënt last van heeft, zal de arts mogelijk het vocht uit de gezwollen slijmbeurs zuigen en eventueel cortisone inspuiten. Dit vermindert de druk en zal de beweeglijkheid van het gewricht bevorderen.
  • Bij een septische bursitis zal zo snel mogelijk antibiotica toegediend worden om verdere infecties op bv. het bot te vermijden.