Ga naar de inhoud
Home » Shigellose: zeer besmettelijke darminfectie

Shigellose: zeer besmettelijke darminfectie

  • door
Shigellose

Shigellose (bacillaire dysenterie) is een darminfectie die wordt veroorzaakt door de Shigellabacterie. Deze bevindt zich in onze stoelgang. Symptomen van Shigellose zijn:

  • slijmerige en soms bloederige diarree;
  • maagkrampen of buikpijn;
  • hoofdpijn;
  • en koorts.

Hoe raak je besmet?

Er bestaat geen vaccin tegen Shigellose. De beste manier om besmettingen te voorkomen is een goede hygiëne. Net daarom komt de ziekte wereldwijd het meest voor in regio’s met overbevolking en een gebrekkige hygiëne. Kinderen lopen er het meeste risico. Bij reizen in het buitenland is daarom aangewezen om steeds voorzichtig te zijn. Rauw fruit of groenten (zeker met de schil aan), kraantjeswater, enzovoort zijn niet aan te raden.

In België en Nederland verspreidt de ziekte zich het meest onder homoseksuele of biseksuele mannen. Het aantal besmettingen is aan het stijgen in Europa, vandaar dat het WHO een waarschuwing uitstuurde (lees dit bericht). De klachten beginnen meestal 1 tot 4 dagen na de besmetting, wat zeer snel is. Tot een maand na besmetting kunnen patiënten besmettelijk zijn en de ziekte blijven doorgeven.

Behandeling Shigellose

Bij behandeling van Shigellose wordt vooral gekeken om de patiënt voldoende te doen rusten en gehydrateerd te houden (= voldoende drinken) om het vochtverlies tegen te gaan. Dokters vermijden antibiotica bij normaal gezonde personen, omdat Shigellose meer en meer resistent wordt. De ziekte is normaal gezien niet dodelijk: helaas zijn het vooral kinderen die eraan overlijden in derdewereldlanden.