Ga naar de inhoud
Home » Hallux valgus: wat doe je met een scheve grote teen?

Hallux valgus: wat doe je met een scheve grote teen?

  • door
hallux valgus

Een hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen scheef groeit. Hallux is Latijn voor “grote teen” en valgus duidt op een scheefgroei. De scheefgroei wordt veroorzaakt doordat het middenvoetsbeen naar binnen groeit en de teen naar de buitenzijde van de voet wijst. Hierdoor ontstaat een knobbel of bult (bunion) aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen (zie foto).

Oorzaken

De oorzaken van een hallux valgus zijn niet altijd duidelijk. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook het dragen van te nauwe schoenen of het veel dragen van hakken. Bij vrouwen komt deze aandoening dan ook twee maal zo veel voor als bij mannen. 

Symptomen van hallux valgus

Er zijn vier gradaties in de symptomen:

  • Veel mensen met een hallux valgus hebben er geen last van. Een behandeling is dan niet nodig, enkel een esthetisch aspect speelt dan door de “knobbel”. 
  • Meestal beginnen de klachten aan de knobbel door het dragen van te smalle schoenen. De knobbel kan dan pijnlijk zijn en gezwollen. Na verloop van tijd zal een ontsteking volgen. 
  • In een volgende fase zullen er ook pijnklachten zijn tijdens het stappen of het sporten, zelf zonder smalle schoenen.
  • In zware gevallen dijt de pijn uit naar andere tenen en kan er daar ook een misvorming optreden.

Hoe behandelen?

De dokter gaat eerst een radiografie van de voet maken om de ernst van het probleem vast te stellen. De behandeling van een hallux valgus kan conservatief, maar ook operatief, afhankelijk van de scheefheid en de last die de patiënt ervaart:

  • In milde gevallen zal de arts proberen om met aangepaste, bredere schoenen de druk op de knobbel te proberen verminderen. Dit soort schoenen heten “bunion boots”. Ook steunzolen kunnen helpen om de pijn te verminderen.
  • Wanneer de patiënt teveel last heeft, kan een gespecialiseerde arts (= een orthopedisch chirurg in België) een operatie uitvoeren waarbij de teen rechtgezet worden. De bunion van de voet wordt dan operatief verwijderd en de scheefstand word gecorrigeerd. De operatie is vrij pijnlijk en een inactiviteit van meerdere weken is normaal.