Ga naar de inhoud
Home » Hoe kun je afvallen door te lopen? Tien tips

Hoe kun je afvallen door te lopen? Tien tips

  • door
Afvallen door te lopen

Door te lopen kun je op een goede manier calorieën verbranden. Zo kun je gemakkelijk afvallen en dalen de cijfertjes op de weegschaal. Toch is dat niet voor iedereen zo makkelijk en daarom betekent ‘afvallen’ voor iedereen iets anders.

Hoe kun je afvallen door te lopen? Wij geven je tien tips.

1. Het tellen van je calorieën

Hier begint jouw gewichtsverlies! Calorieën zijn een goede indicator voor gewichtsverlies omdat ze aangeven hoeveel energie er in voedingsmiddelen zit. Dezelfde calorieën verbrand je weer tijdens een rondje lopen. Door de calorieën in voedsel (inname) en tijdens het sporten (verbranding) bij te houden, kun je jouw voortgang goed volgen.

2. Hulpmiddelen om calorieën te meten

De calorieën die in producten zitten, zijn allemaal te vinden op het internet. Wil je nauwkeurig de calorieën meten die je tijdens het sporten verbrand? Dan zijn er verschillende opties zoals sporthorloges of een hartslagmeter.

3. Niet lopen op een lege maag

Wellicht denk je er aan om te gaan lopen op een lege maag. Dat is eigenlijk nooit een goed idee. Je lichaam heeft, tijdens de inspanning, vetten of suikers nodig. Dat is zogezegd de ‘brandstof’ van jouw lichaam. Als je nog niks hebt gegeten, zal het lichaam opgeslagen koolhydraten benutten. Dat is gelukkig geen ramp maar zo raak je sneller uitgeput.

4.     Beperkt snacken tijdens het lopen

Wanneer je veel inspanning toont of intensief gaat lopen, kan een snelle energieboost heel verleidelijk zijn. Toch helpt tussendoor snacken niet bij jouw doel om af te vallen. Als je kort gaat lopen of sporten, kies dan voor water. Wil je een lange route lopen (+30 min), dan is een sportdrankje prima.

5. Voeding na de sportactiviteit

Ben je klaar met lopen? Grote kans dat jouw maag al begint te rammelen. Het gevaar bestaat dat je ineens alles gaat inhalen, waardoor je eigenlijk voor niets bent gaan sporten. Probeer na jouw inspanning iets te eten, zodat je geen honger aanval krijgt.

6. Snelle resultaat is niet alles

Misschien wel de belangrijkste tip voor vastberaden lopers: snelle resultaat is niet alles! En gewichtsverlies is het perfecte voorbeeld. Je zult de eerste dagen of weken misschien niet direct vooruitgang boeken. Het is belangrijker om vol te houden en te werken volgens regelmaat. Zo blijf je iedere week in beweging en wordt je hier uiteindelijk voor beloond!

7. Intensiteit van lopen

Lopen of hardlopen is een geweldige manier om af te vallen. Hierbij draait het allemaal om consistentie. Als je te snel van start gaat, raak je sneller uitgeput. Zoek het juiste tempo zodat je langer kunt blijven lopen. Het is simpelweg de beste manier om calorieën te verbranden; in beweging blijven. Algemene regel over afvallen door het lopen, is dat je aan een tempo moeten lopen dat je nog kunt praten met je loopcollega. Dan zit je je in je vetverbrandingszone. Loop je te snel, dan verbrand je suiker.

8. Let op je ademhaling

Deze tip spreekt voor zich. Met de juiste ademhaling houd je het langer vol en verbrand je meer calorieën. Wanneer jouw tempo te hoog is, raak je sneller uitgeput en moet je langzamer lopen of zelfs stoppen. Adem via de neus in en adem vervolgens via de mond uit.

9. Je lichaam moet herstellen

Als je een ervaren loper bent, kan je gerust meerdere dagen per week lopen. Maar voor iedereen geldt, je lichaam heeft rust nodig. Zorg er voor dat jouw lichaam minimaal één of twee dagen per week kan rusten.

10. Lopen met intervallen

Intervallen zijn korte pauzes tussen de activiteiten door van ongeveer 1 à 2 minuten. In deze tijd kan jouw lichaam zich snel herstellen. Je komt weer op adem en krijgt nieuwe energie. Op deze manier blijf je langer in beweging. Op weg naar minder kilo’s!