Ga naar de inhoud
Home » De verschillende huidtypes

De verschillende huidtypes

  • door
huidtypes

Elke huidskleur is anders: van roze of lichtbeige tot zeer donkerbruin of zwart zijn er onnoemelijk veel variaties. De huidskleur komt tot stand door genetische factoren (via de ouders) en door de invloed van de zon op de huid. In deze blog gaan we in op huidskleur en meer bepaald de Fitzpatrick-huidtypering. Dit is een numeriek classificatieschema voor de menselijke huidskleur die zes verschillende huidtypes onderscheidt.

Wat zorgt ervoor dat de huid kleur heeft?

Onze huid krijgt kleur door pigmenten of kleurstoffen, waarvan het pigment melanine veruit het belangrijkste is. Melanine zorgt ervoor dat de huid donkerbruin ziet. Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij er op bepaalde plaatsen van de huid zeer veel pigment is; hypopigmentatie duidt op de afwezigheid ervan. Een witte of lichte huid krijgt zijn kleur door het witte bindweefsel onder de dermis en door de hemoglobine in de bloedvaten van de dermis (zie anatomie van de huid). Iemands huidskleur is niet overal op het lichaam gelijk. Zo is de huid op de handpalmen en voetzolen doorgaans lichter en van de genitaliën donkerder van kleur.

Overzicht verschillende huidtypes

Type Kenmerken Foto Zon
1 Zeer bleke blanke huid, vaak met groene of blauwe ogen en blond of rood haar Verbrandt altijd, wordt nooit bruin
2 Blanke huid, vaak met blauwe, grijze of groene ogen en blond haar Wordt zeer moeilijk bruin
3 Blanke huid met bruine ogen en bruin of donker blond haar Wordt gemakkelijk bruin
4 Lichtbruine huid, donkere ogen, en donker haar Bruint heel goed
5 Bruine huid, donkere ogen, en donker haar Bruint intensief
6 Donkerbruine of zwarte huid, donkere ogen, en donker haar Bruint intensief

In deze blog lees je meer in detail wat de effecten van de zon zijn op de verschillende huidtypes.

Meer lezen

Tags: