Ga naar de inhoud
Home » Tien tips om veilig te zonnen

Tien tips om veilig te zonnen

  • door
tien tips om veilig te zonnen.

Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht maakt de huid van sommige mensen donkerder, waardoor ze een bruine kleur krijgen. Veel mensen genieten van de manier waarop een bruine kleur hen eruit laat zien. Echter hangen er enkele risico’s aan het bruinen, dus is het belangrijk voorzichtig te werk te gaan bij het blootstellen van de huid aan UV-straling. Hieronder geven we tien tips over hoe je veilig kunt zonnen. Een kinderhuid is extra gevoelig, in deze aparte blog lees je hoe je kinderen kunt beschermen tegen de zon.

Gevolgen van de zon

Zonnebrand

Zonnebrand of zonne-erytheem is het meest voorkomende teken van overmatige blootstelling aan UVB-stralen. Sommige huidaandoeningen zoals atopie of rosacea maken de huid bijzonder gevoelig voor klimaatschommelingen en in het bijzonder voor de zon, die onaangename reacties kan uitlokken.

Acné

Hoewel de zon in eerste instantie voor verbetering lijkt te zorgen bij acné, is dit effect slechts van korte duur. Door blootstelling aan UV-straling gaat de bovenste huidlaag verdikken waardoor er een kans is op het ontstaan van puistjes.  Let op voor een “rebound-effect” dat na de zomer voor een opstoot van puistjes zorgt.

Fotodermatose (zonneallergie)

Een fotodermatose treedt op na blootstelling aan de zon en is het gevolg van een abnormaal hoge gevoeligheid voor UV-straling. De bekendste vorm is zonneallergie of polymorfe lichteruptie, waarbij kleine rode bultjes verschijnen op de borststreek, schouders, armen en benen.

Huidkanker

UVB-fotonen dringen de oppervlaktelagen van de opperhuid binnen en bevorderen de bruining, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor zonnebrand en, wat nog crucialer is, voor huidkanker.

Tien tips om veilig te zonnen

Omdat bruinen langdurige blootstelling vereist, brengt het altijd bepaalde risico’s met zich mee, ook al worden er inspanningen gedaan om deze te beperken. Het is raadzaam om de blootstelling aan de zon te beperken. Wie toch liever buiten bruin wil worden en dit op een veilige manier wil doen, kan dat doen door deze tien tips te volgen:

Vermijd piektemperaturen

Als je zonneschade wil voorkomen, blijf dan binnen tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zonnestralen op hun hevigst zijn. Gelukkig betekenen de langere zomerdagen dat er aan weerszijden van deze uren nog genoeg tijd is om buiten te zijn en de zon op je huid te voelen.

Bescherm je huid

Het is van essentieel belang om je huid te allen tijde te beschermen. Bescherm je huid eens je naar buiten moet. Draag een hoed met een brede rand om je gezicht af te schermen. Controleer of je oren, ogen, voorhoofd, neus en hoofdhuid goed beschermd zijn. Indien gewenst kunnen ook schaduwmutsen worden gebruikt. Omdat deze petten een doek hebben dat langs de zijkanten en achterkant naar beneden valt, kunnen ze ook je nek beschermen.

Bescherm je ogen

Een zonnebril die UVA- en UVB-stralen tegenhoudt, is ook een goede optie. Denk eraan dat de huid rond je ogen, evenals je ogen zelf, uiterst gevoelig zijn voor UV-straling. Als je je niet voldoende beschermt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van oogproblemen. Cataract, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en zelfs oogkanker zijn hier voorbeelden van.

Ga buiten in korte periodes

Breng niet te veel tijd in één sessie in de zon door. Het is beter om in kortere periodes bruin te worden, omdat iemand misschien pas verbrand lijkt als hij naar binnen loopt. Extreme of langdurige blootstelling, ook “zenitale” blootstelling genoemd (blootstelling wanneer de zon in haar zenit staat) vindt meestal plaats op vakantie aan zee of op skivakantie. Stel je huid niet te veel bloot aan UV-straling als je een gezonde, stralende bruine kleur wilt. Om zonnebrand te voorkomen, is het beter om geleidelijk bruin te worden door de tijd in de zon gelijk te verdelen. Als je de hele dag op het strand bent, ben je misschien wel bruin voor die dag, maar je kan ook verbranden als je weer weggaat. Kleine hoeveelheden zonnen is de beste aanpak om een gezonde zomerse gloed te krijgen.

Veilig zonnen: zoek de schaduw op

Als je op een warme dag lange tijd buiten bent, zoek dan regelmatig de schaduw op om niet alleen zonnebrand maar ook hitteziekte te voorkomen. Schaduw kan een beschermende maatregel zijn om blootstelling aan de zon en de daaruit voortvloeiende schade tot een minimum te beperken. Schaduw biedt extra bescherming, dus neem regelmatig een pauze zodat je huid aan de zonnestralen kan ontsnappen.

Bescherm je met kleren

Naast het nemen van pauzes en het opzoeken van schaduw, moet je niet vergeten om je met kleding te bedekken, vooral als je verbrande plekken hebt.

Gebruik de juiste beschermingsfactor

Bescherming tegen de zon is het hele jaar door essentieel, zelfs wanneer de zon niet schijnt, om je huid gezond en mooi te houden. Je moet echter wel de juiste beschermingsfactor kiezen. Dat hangt af van het type zon, de tijd die je in de zon doorbrengt en je fototype. Zonnebaden kan plezierig zijn, maar als je niet voorzichtig bent, kunnen de gevolgen verre van aangenaam zijn. Voor dagelijkse bescherming tegen UVA- en UVB-stralen biedt het Anthelios-gamma van La Roche-Posay een ruime keuze aan sensoriële texturen voor elk huidtype, om aan te zetten tot veelvuldiger gebruik. Door je huid het hele jaar door te beschermen tegen de zon voorkom je langetermijneffecten zoals vroegtijdige huidveroudering, pigmentstoornissen (pigmentvlekken, zwangerschapsmasker, enz.) en huidkanker.

Gebruik je zonnebrandcrème op de juiste manier

Om het meeste uit je zonnebrandcrème te halen, gebruik je deze 15 tot 30 minuten voordat je in de zon gaat. Een ander belangrijk aspect van veilig zonnen is dat je je zonnebrandcrème goed op peil houdt, vooral als je langere tijd buiten bent. Vergeet niet je 15 tot 30 minuten na het zonnen opnieuw in te smeren.

Bescherm je het hele jaar door

In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, moet je je huid niet alleen op vakantie aan de zee of in de bergen tegen de zon beschermen. Je huid staat het hele jaar door bloot aan UVB- en UVA-stralen en hun schadelijke invloeden. UVA- en UVB-stralen hebben een verschillend effect op de huid. Lange UVA-stralen, die het grootste deel van de UVA-straling uitmaken en het hele jaar aanwezig zijn, dringen diep door in de lederhuid en veroorzaken onherstelbare huidschade. Wolken en glas schermen UVA-straling niet, of slechts in zeer beperkte mate, af. Zij kunnen de lederhuid bereiken en dieper in de huid doordringen. Ook andere soorten activiteiten (buiten eten, buiten sporten, wandelen, enz.) kunnen ongewilde blootstelling veroorzaken. Daarom is het van belang om je het hele jaar door te beschermen tegen de zon en de stralingen.

Blijf gehydrateerd

Blijf gehydrateerd, maar vermijd alcohol, want je wilt dat je huid zo gehydrateerd mogelijk is na een dag op het strand te liggen.  Een droge, uitgedroogde huid kan rimpels krijgen als ze bruint, en dat is niet bepaald de esthetiek waar we op hopen. Drink de hele dag door veel water om jezelf gehydrateerd te houden.

Conclusie

Veel mensen houden van zonnebaden en het uiterlijk van een gebruinde huid, maar het komt met een aantal gevaren, waaronder huidkanker. Er zijn technieken om bruin te worden terwijl je de blootstelling aan de zon beperkt. Het dragen van de juiste beschermingsfactor, het kiezen van het juiste moment van de dag, en het voorbereiden van je huid van tevoren maken er allemaal deel van uit.

Meer lezen

Tags: