Ga naar de inhoud
Home » Hoe kinderen beschermen tegen de zon?

Hoe kinderen beschermen tegen de zon?

 • door
kinderen beschermen tegen de zon

Als kinderen buiten zijn, is het van cruciaal belang hun huid te beschermen om een melanoom en huidbeschadiging door overmatige blootstelling aan de zon te voorkomen. Hier lees je hoe je je kinderen veilig kan houden terwijl ze plezier maken in de zon.

Gevolgen van de zon

Het effect van de zon op je lichaam hangt af van allerlei factoren zoals leeftijd, huidgevoeligheid, omgeving en omstandigheden van de blootstelling. Te veel zon heeft tal van gevolgen op zowel korte als lange termijn, van oppervlakkige verbranding tot huidkanker. Al op jonge leeftijd heeft blootstelling aan de zon een sterke impact. De kinderhuid is dunner dan die van volwassenen en is niet gewend aan de zon. Extra voorzichtigheid is dan ook geboden.

Blootstelling van kinderen aan de zon versus volwassenen

De huid van kinderen is gevoeliger voor de zon dan die van volwassenen. In de kindertijd en de adolescentie wordt 50-80% van de schade veroorzaakt door Uv-straling. En bescherming tegen de zon is niet alleen iets voor op vakantie. Kinderen worden blootgesteld aan UVA- tijdens alle buitenactiviteiten, zoals spelen in het park, op school en tijdens het sporten enzovoort. En wist je dat UVA-stralen zelfs door glas en wolken gaan? Kinderen kunnen verbranden als ze te veel aan de zon worden blootgesteld. Dat is op korte termijn heel onaangenaam, maar de gevolgen op lange termijn zijn veel zorgwekkender: ernstige verbrandingen voor de leeftijd van 20 jaar kunnen het risico op melanoom verhogen. Het is daarom van essentieel belang de huid van je kinderen te beschermen tegen mogelijke schade door blootstelling aan de zon. Onthoud dat elke keer dat je kind wordt blootgesteld, het risico op het ontwikkelen van huidkanker toeneemt. Het goede nieuws? Door je kind vandaag zon veilig gedrag aan te leren, bescherm je actief de gezondheid van hun huid in de toekomst.

Wanneer en hoe zonnebrandcrème gebruiken om je kinderen te beschermen

Iedereen wordt geboren met een zekere mate van weerstand tegen de zon, die de huid helpt beschermen tegen Uv-stralen. Wanneer die weerstand uitgeput is, is het lichaam niet meer in staat zonneschade te genezen. Hoe eerder een jongere aan de zon wordt blootgesteld, hoe sneller zijn zonneweerstand uitgeput raakt. Overmatige onbeschermde blootstelling aan de zon kan leiden tot huidschade, oogletsel, onderdrukking van het immuunsysteem en huidkanker. De enige manier om die reserve te behouden is van jongs af aan doeltreffende bescherming te bieden.

Wanneer kinderen buiten in de zon of bij bewolkt weer spelen, moeten zij worden ingesmeerd met een breedspectrum UVA-UVB-beschermingsproduct met een SPF van ten minste 50+. Breng zonnebrandcrème aan op alle blootgestelde delen voordat je kind buiten gaat spelen. Wees daarnaast een goed voorbeeld door altijd zonnebrandcrème te gebruiken, een zonnebril te dragen en je tijd in de zon te beperken. Zo verminder je het risico op zonneschade en leer je je kinderen om verstandig met de zon om te gaan.

Hier zijn minimale tips om je kinderen te beschermen

 • Gebruik voor je kind een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 20-30, bij voorkeur zelfs factor 50 en speciaal gemaakt voor kinderen.
 • Kies een product dat zowel UVA- als UVB-straling tegenhoudt. Dit staat aangegeven op de verpakking.
 • Vermijd de sterkste zonnestralen. Probeer in de schaduw te blijven als de hitte het heetst is (meestal van 11.00 tot 15.00 uur).
 • Laat je kind een zonnebril dragen. Blootstelling aan de zon schaadt zowel de ogen als de huid. Het dragen van een zonnebril met 100% UV-bescherming is de beste manier om de ogen van je kind te beschermen.
 • Smeer je kind ongeveer een half uur van tevoren in met de zonnebrandcrème voordat hij de zon in gaat. Het anti-zonnebrandmiddel kan dan even inwerken.
 • Wees niet zuinig met zonnebrandcrème en smeer royaal. Alleen een dikke laag biedt de bescherming die aangegeven staat op de verpakking.
 • Smeer je kind iedere twee uur opnieuw in met zonnecrème. Ook na het zwemmen (ook als er op de verpakking staat dat het product waterproof is).

Leer je kinderen slim zon-vriendelijk gedrag aan

Bescherming gaat niet alleen over zonnebrandcrème. Door slim gedrag aan te leren, kunnen je kinderen beschermen tegen de zon:

 • Laat je kind schaduw opzoeken, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Leer kinderen “hun schaduw te lezen” en in de schaduw te blijven als hun schaduw kleiner is dan zijzelf. Schaduw kan worden geboden door bomen, parasols, …
 • Toon je kinderen hoe ze zonnebescherming moeten aanbrengen als een superheld en vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen.
 • Leer je kinderen om beschermende kleding te dragen, waaronder T-shirts met lange mouwen en broeken van dicht geweven, donker gekleurde stoffen, hoeden met een brede rand (ideaal om het gezicht, de oren en de nek te beschermen) en een zonnebril met UVA-UVB-bescherming.

Meer lezen

Tags: