Ga naar de inhoud
Home » Wat zijn de effecten van de zon op de verschillende huidtypes?

Wat zijn de effecten van de zon op de verschillende huidtypes?

  • door
effecten van de zon op de verschillende huidtypes

De zon heeft een grote invloed op de gezondheid van onze huid. Het kan de snelheid waarmee onze huid veroudert beïnvloeden, donkere vlekken veroorzaken en in sommige gevallen zelfs huidkanker. Het huidtype is een bepalende risicofactor die bepaalt hoe de huid zal reageren op ultraviolette stralen. De huidtypes 1, 2 en 3 zijn de meest gevoelige.  In dit artikel gaan we in op de effecten van de zon op de verschillende huidtypes.

Elke huid is anders

De snelheid waarmee een persoon verkleurt door de zon is erfelijk. Als het op zonnebaden en zonbescherming aankomt, moet iedereen rekening houden met zijn individuele huidtype. De hoeveelheid pigment in je huid bepaalt je huidtype. Er zijn zes hoofdvariëteiten van de huid. Men onderscheidt volgende zes soorten huidtypes (zie deze blog voor meer details over de huidtypes):

Huidtype I: Deze huid verbrandt altijd en wordt niet bruin

Dit huidtype heeft een zeer bleke huid, vaak met sproeten in aan de zon blootgestelde zones zoals het gezicht, de hals, het décolleté en de oksels. De persoon met dit huidtype heeft ook vaak rood of lichtblond haar.

Huidtype 2: Deze huid verbrandt meestal en wordt een beetje bruin

Ook hierbij is de huid licht van kleur. Mensen met blond haar en met grijze, groene of blauwe ogen hebben vaak huidtype 2.

Huidtype 3: Deze huid verbrandt zelden en wordt goed bruin

De huid is iets getint. Deze mensen hebben dikwijls donkerblond of bruin haar en vrij donkere ogen.

Huidtype 4: Deze huid verbrandt bijna nooit en bruint goed

Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben.  De huid is meer getint. De mensen hebben meestal donker haar en donkere ogen.

Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diep bruin

Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donker getinte huid of een bruine huid. De mensen met dit huidtype hebben dikwijls zwart haar en donkere ogen.

Huidtype 6: Deze huid verbrandt nooit en is zeer donkerbruin of zwart

Dit is het negroïde huidtype. Dit huidtype komt voor bij mensen die in Afrika wonen of een Afrikaanse afkomst hebben. Mensen met huidtype 6 hebben een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding.

Types Uv-straling

UVA- en UVB-straling zijn de twee vormen van straling die schadelijk zijn voor de huid. UVB-straling heeft het grootste effect op korte termijn. De roodheid die we zonnebrand noemen, wordt veroorzaakt door deze straling. Bovendien schaadt deze straling ons DNA. UVA-stralen zijn niet zichtbaar, maar wel aanwezig. Deze hebben negatieve gevolgen op lange termijn. De gevolgen op lange termijn zijn onder meer; snelle huidveroudering en huidkanker. UVC-straling, die het aardoppervlak niet bereikt maar wordt geabsorbeerd door de ozonlaag, is de derde soort.

Huidtypes ten opzichte huidkanker

Zonnebrand is gevaarlijker voor huidtypes 1 en 2. Mensen die te veel tijd in de zon doorbrengen, lopen het grootste risico huidkanker te krijgen. Wees daarom voorzichtig en gebruik voldoende zonnebescherming. Mensen met huidtypes 3 en 4 kunnen langer in de zon blijven en hebben minder kans op huidkanker. Toch is ook voor deze bevolkingsgroepen een doeltreffende bescherming tegen de zon noodzakelijk om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Meer lezen