Ga naar de inhoud
Home » Tien tips om acné te voorkomen

Tien tips om acné te voorkomen

  • door
acné voorkomen

Acné is een veel voorkomende huidaandoening die allerlei puistjes kan veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn puistjes, mee-eters en knobbeltjes. Iedereen kan last hebben van acné, ongeacht leeftijd, geslacht, huidskleur of huidtype. Terwijl adolescenten vaak jeugdpuistjes krijgen als gevolg van de puberteit, die een verhoogde talgproductie veroorzaakt, kunnen volwassenen puistjes krijgen als gevolg van een verscheidenheid aan factoren, variërend van intrinsieke (stress, genetische aanleg, hormonen, hormonale onevenwichtigheden, immuunsysteem, microbioom) tot extrinsieke (omgevings)factoren (levensstijl, cosmeticagebruik, omgevingsfactoren). Er zijn verschillende dingen die iemand kan doen om puistjes en andere vormen van acné te voorkomen, zoals:

Verminder je stress

Een gestrest lichaam produceert hormonen zoals cortisol en bijnierandrogeen. Ook worden inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren) geproduceerd. Deze stofjes spelen een belangrijke rol, ze beïnvloeden namelijk de hoeveelheid talg die de talgklieren produceert. Mindfulness kan helpen om stress te verminderen.

Zorg voor voldoende slaap

Deze tip spreekt natuurlijk voor zich. Maar wist je dat stress direct invloed heeft op je hormoonhuishouding waardoor acné zich sneller zal voordoen. De reden hiervoor is dat een gebrek aan slaap stress in het lichaam veroorzaakt, waardoor het cortisolniveau kan stijgen. Een cortisolpiek kan vervolgens ontstekingen en een verhoogde talgproductie veroorzaken, met verstopte poriën en, uiteindelijk, puistjes tot gevolg. Een tekort aan slaap heeft niet alleen invloed op je huid, maar je complete gezondheid. Vroeg slapen kan helpen de oorzaken van acné te verminderen. Vroeg slapen voorkomt bijvoorbeeld vermoeidheid, vermindert stressniveaus, zorgt voor een normale bloeddoorstroming en stelt je huid in staat zich sneller te herstellen. Nu is het even een discussiepunt hoeveel slaap je nodig hebt. Voor de meeste mensen is 7 uur toch wel het minimum.

Lichaamsbeweging

Voldoende lichaamsbeweging is een geweldige manier om je stressniveau onder controle te krijgen. Dit heeft weer invloed op je hormonen en bloedcirculatie. Daarnaast helpt zweten ook om de huid te reinigen. Maar vergeet niet om goede hygiëne voor, tijdens en na de training te behouden.

Gebruik niet te vaak make-up

Het is verleidelijk om puistjes te verdoezelen met cosmetica. Maar dat kan de poriën verstoppen en puistjes veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om make-up uit je dagelijkse routine te bannen. Als je toch cosmetica moet gebruiken, gebruik dan een niet-comedogene en geurvrije foundation of concealer om te voorkomen dat je huid nog meer geïrriteerd raakt.

Vermijd de zon

Het krijgen van wat zonnestralen kan puistjes tijdelijk uitdrogen, maar op de lange termijn veroorzaakt het ernstige problemen. Veelvuldige blootstelling aan de zon droogt de huid uit, waardoor deze na verloop van tijd meer talg gaat aanmaken en de poriën verstopt raken. Naast dat je meer last krijgt van acné klachten kan je de huid ook nog beschadigen. Zonnebrandcrème moet het hele jaar door worden gebruikt om je huid te helpen beschermen. Veel zonnecrèmes zijn echter vettig. Kies een niet-comedogene, olievrije zonnebrandcrème voor zowel UV-bescherming als bescherming tegen puistjes.

Vermijd insuline

Een voedingspatroon met veel koolhydraten en geraffineerde suiker zal er toe leiden dat je bloedsuikerspiegel hoge pieken en dalen zal vertonen. Dit heeft invloed op de hoeveelheid ontstekingen in je lichaam en vermindert je immuunsysteem reactie. Het lijkt erop dat te veel insuline in je bloed direct invloed heeft op de ontwikkeling van acné.

Reinig regelmatig je gezicht

Gedurende de dag wordt je huid blootgesteld aan allerlei toxines en stoffen. Je huid goed schoonmaken is zeker verstandig. Afhankelijk van je type huid (droog, vet, normaal) kun je overwegen om 1x tot maximaal 2x je huid te reinigen met een milde gezichtsreiniger. Was je gezicht een- of tweemaal per dag met een vrij verkrijgbare benzoylperoxide face wash. Dit vermindert ontstekingen en vernietigt de ziektekiemen die acné veroorzaken. Zorg er ook voor dat je alle make-up en vuil verwijdert, zodat het zich niet ophoopt en je poriën verstopt.

Gebruik de juiste huidverzorging

Verkeerde huidproducten kunnen acné uitlokken of bestaande acné vergeten. Make-up doekjes is daar een van. Ons advies is om de huid 1 tot 2 keer per dag te reinigen, waarvan in ieder geval voor het slapen gaan. Neem bij voorkeur een reinigingsgel of -schuim

Laat je huid met rust

Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Dep je huid na het wassen voorzichtig droog met een doekje of handdoek. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet.

Niet uitknijpen, niet peuteren

Knijp, krab of pruts niet aan je puistjes. Dit kan leiden tot de vorming van nieuwe puistjes en littekens. Alleen open mee-eters kan je voorzichtig met je vingertoppen uitknijpen. Gebruik niet je vingernagels om ze eruit te wrikken. Je kan ook een comedon-tool gebruiken om open mee-eters uit te knijpen (een miniatuurlepel met een gaatje in het midden, verkrijgbaar bij de drogist).

Een dieet volgen helpt niet

Volgens onderzoek is het volgen van een specifiek dieet niet gunstig. Er is echter geen verband aangetoond tussen voeding en acné. Acné wordt niet beïnvloed door suiker, chocolade, zuivelproducten, vlees en vette diëten.

Zonlicht helpt niet

Zonlicht verbetert acné niet echt, hoewel dat wel zo kan lijken omdat acné minder zichtbaar is als de huid donkerder is. Een zon of zonnebank op grote hoogte is ook niet effectief. Smeer je altijd in met zonnebrandcrème met factor 15 om verbranding te voorkomen.

Conclusie

Iedereen krijgt zo nu en dan puistjes. Puistjes kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals hormonen, stress en erfelijkheid. Van sommige medicijnen is zelfs bekend dat ze puistjes kunnen veroorzaken. In het ergste geval kunnen puistjes leiden tot levenslange littekens, ernstige angst of wanhoop. Pogingen tot preventie kunnen nuttig zijn, maar ze zijn niet onfeilbaar. Welke methode je ook gebruikt om puistjes te voorkomen, geduld en doorzettingsvermogen zijn essentieel. Hoewel een kloddertje benzoylperoxide een puistje in een oogwenk kan verminderen, duurt het bij de meeste behandelingen enkele weken voordat het resultaat zichtbaar is.

Meer lezen

Tags: