Ga naar de inhoud
Home » Wat is huidveroudering?

Wat is huidveroudering?

  • door
huidveroudering

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat iedereen treft. Rond de leeftijd van 30 jaar beginnen de eerste tekenen van veroudering aan het huidoppervlak zichtbaar te worden. Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en neemt de elasticiteit af, ontstaan er rimpels en plooien, en kunnen er veranderingen in de huidskleur (pigmentatie, ongelijkmatige pigmentatie, roodheid) en -textuur optreden. Onze huid veroudert door een veelheid aan factoren. Veel van die oorzaken van huidveroudering zijn volkomen natuurlijk en onveranderlijk.

Huidveroudering wordt veroorzaakt door zowel intrinsieke (genetisch geprogrammeerde) als extrinsieke oorzaken (omgevingsfactoren). Vroegtijdige veroudering wordt vaak veroorzaakt door een mix van beide. Er zijn echter een aantal variabelen die een vroegtijdige veroudering van de huid veroorzaken en die kunnen worden veranderd. Een evenwichtige levensstijl en huidverzorgingsregime helpen om duidelijke tekenen van huidveroudering te verminderen en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Tekenen van huidveroudering

Huidveroudering kan op verschillende manieren zichtbaar zijn en de tekenen kunnen per persoon verschillen. Er zijn vijf belangrijke tekenen van huidveroudering en elk teken tast de gezichtshuid op een andere manier aan:

Rimpels

Fijne lijntjes en rimpels zijn de eerste zichtbare tekenen van huidveroudering. Lachrimpels of kraaienpootjes zijn kleine, ondiepe plooitjes die in de buitenste ooghoeken verschijnen. Deze kunnen rond de leeftijd van 30 jaar ontstaan, maar dat verschilt bij iedereen. De manier waarop we ouder worden, wordt bepaald door onze genetica en levensstijl. Deze kleine lijntjes veranderen naar voorhoofdsrimpels. Deze worden dynamische rimpels genoemd, omdat ze alleen verschijnen wanneer onze huid beweegt door als we bijvoorbeeld onze gezichtsuitdrukkingen veranderen. Naarmate we ouder worden, worden de lijntjes duidelijker en ontwikkelen ze zich tot permanente rimpels die zelfs zichtbaar zijn wanneer ons gezicht stilstaat. Verticale lijnen tussen de wenkbrauwen kunnen worden veroorzaakt door fronsen.

Vermindering van het volume

Een verlies aan volume en gelaatstrekken kan moeilijk te detecteren zijn. Lippenstiftlekkage is meestal de eerste indicatie van volumeverlies van de lippen. Volumeverlies in het gezicht veroorzaakt huidverslapping, afplatting van de wangen en de indruk van een “kalkoennek”. Het hele gezicht ziet er hierdoor anders uit, waardoor het er onaangenaam, ongelukkig of uitgeput uitziet. De plooi die zich vormt tussen de neus en de lippen, wordt eveneens geassocieerd met een verslapte huid en volumeverlies.

Ouderdomsvlekken door huidveroudering

Deze kleine vlekjes, ook wel levervlekken genoemd, verschijnen vaak op plaatsen waar veel licht op valt, zoals je gezicht, handen, schouders en armen. Het komt vaker voor bij mensen boven de 50 jaar, hoewel het ook kan voorkomen bij jongere mensen die veel tijd buiten in de zon doorbrengen.

Elasticiteitsverlies en diepe plooien

De structuur van onze huid verslechtert naarmate we ouder worden en verliest aan elasticiteit en soepelheid. De huid wordt droger en verliest de glans die we associëren met een jeugdige huid. Nogmaals, omdat onze huid net zo uniek is als wijzelf, treden deze veranderingen op verschillende leeftijden op, maar ze worden het meest waargenomen bij personen van 50 jaar en ouder.

Teint van de huid die verandert

De bovenste huidlaag vernieuwt zich elke 28 dagen. Er worden nieuwe huidcellen aangemaakt die zich naar het huidoppervlak bewegen. Aan het oppervlak worden ze als dode huidcellen (corneocyten) afgestoten. Het vernieuwingsproces duurt langer naarmate de huid ouder wordt, wat resulteert in een opeenhoping van dode huidcellen en een huid die dunner is dan voorheen. Als gevolg daarvan heeft de huid een doffere teint en een ruwere textuur.

Externe invloeden van huidveroudering

De huid veroudert als gevolg van een aantal externe factoren. Als we deze elementen begrijpen, kunnen we onze huid beter verzorgen naarmate we ouder worden. Daarnaast kunnen we de duidelijke tekenen van veroudering verminderen en vroegtijdige veroudering voorkomen.

Zon

Zonnestralen zijn de belangrijkste externe oorzaak van oxidatieve stress, die huidveroudering veroorzaakt. Foto-veroudering is de term voor huidbeschadiging door de zon, en ongelijkmatige pigmentatie is meestal een van de eerste duidelijke indicatoren. En het is niet alleen langdurige UV-straling die de huid beschadigt; dagelijkse blootstelling aan UV-straling heeft ook een impact (lees hier alles over de effecten van de zon op de huid).

Ontoereikende huidverzorging

De huid veroudert sneller als deze niet goed wordt verzorgd of als je producten gebruikt die de huid irriteren. Grondig wassen met milde producten die geschikt zijn voor het huidtype, in combinatie met regelmatig gebruik van verzorgingsproducten die gericht zijn op de kernproblemen van de huid, zal helpen bij de huidverzorging. En natuurlijk is bescherming tegen de zon essentieel om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Slaappositie

De manier waarop je slaapt, kan ook van invloed zijn op je huid. Slaapplooien worden meestal waargenomen aan de zijkant van het voorhoofd, beginnend boven de wenkbrauwen en doorlopend naar de haargrens, evenals in het midden van de wangen. Het veranderen van je slaaphouding kan helpen om deze slaaprimpels te verminderen of te voorkomen.

Voeding

Antioxidanten zijn chemische stoffen die de vrije radicalen, die de huid beschadigen en veroudering versnellen, kunnen neutraliseren. Het eten van fruit en groenten die rijk zijn aan antioxidanten is een essentieel aspect van de verzorging van onze ouder wordende huid.

Roken

Sigaretchemicaliën en nicotine zijn verantwoordelijk voor een toename van de hoeveelheid vrije radicalen in de huid. Zij versterken, net als vervuiling, de effecten van blootstelling aan de zon, wat oxidatieve stress tot gevolg heeft.

Hoe kan je huidveroudering vermijden?

Het is nooit te laat om er de vruchten van te plukken. Zelfs degenen die al tekenen van vroegtijdige huidveroudering vertonen, kunnen baat hebben bij aanpassingen van hun levensstijl. Door je huid tegen de zon te beschermen, geef je het de kans om een deel van de schade te herstellen. Wanneer rokers stoppen, merken ze meestal dat hun huid er beter uit begint te zien.

Meer lezen