Ga naar de inhoud
Home » Is de Marathon des Sables de zwaarste loopwedstrijd ter wereld?

Is de Marathon des Sables de zwaarste loopwedstrijd ter wereld?

Marathon Des Sables

De Marathon Des Sables, vanuit het Frans vertaald Marathon Van Het Zand, wordt beschouwd als ’s werelds zwaarste loopwedstrijd. Deze zesdaagse ultraloop staat gelijk aan zes marathons in zes dagen. In totaal wordt er ongeveer 254 km afgelegd door het zand van de Sahara. De langste etappe is 84 km, alle andere zijn tussen de 20 en 40 km lang. De organisatie bepaalt elk jaar de route en organiseert het water en de tenten. Elke deelnemer moet medisch gekeurd zijn.

De Marathon des Sables? Afzien, afzien, afzien!

Met dagtemperaturen van hoger dan 40 graden Celsius, rennen door zand, zandduinen en maanlandschappen, is het elke dag afzien geblazen. En dat 6 dagen lang. De deelnemers doen dit met een rugzak met daarin alleen de allernoodzakelijkste attributen. Daarom worden de deelnemers voorafgaand aan en tijdens de Marathon des Sables medisch gekeurd. De deelnemers ontvangen elke 12 km precies 1,5 liter water. Op deze uitgiftepunten staat er een gespecialiseerd medisch team paraat.

Marathon Des Sables? Heet, heter, heetst!

Als bovenstaande al niet indrukwekkend genoeg is, moet je je ook nog eens voorstellen dat de Sahara de heetste woestijn ter wereld is, waar je vooral veel visioenen van zand en sterke zon gaat hebben. Elke deelnemer moet zijn of haar eigen rugzak met eten, drinken, slaapzak enzovoorts dragen. En alles wordt gerantsoeneerd. Ja, zelfs extra water wordt strikt gerantsoeneerd. Degenen die het rantsoen overschrijden, krijgen een tijdstraf. Overdag maakt een goede zonnehoed, zonnebrandcrème en loszittende kleding onderdeel uit van de totale hitte beleving.

Marathon Des Sables? Adembenemend mooi!

De Sahara kent een afmeting van 9 miljoen vierkante kilometer en 25% daarvan is bedekt met de beroemde duinen, met constant bewegend zand. Als je er eenmaal in bent ondergedompeld, maak je deel uit van een veranderend landschap dat pure magie is. De horizon vullen ook torenhoge pieken met wandelpaden die van de ene vallei naar de andere kunnen worden doorkruist. De Marathon Des Sables staat garant voor avontuur en veel verrassingen. Met een adembenemend landschap die zo ver als het oog reikt, voel je je vaak zo klein als een zandkorrel. Afgezien van de wind, is het een wereld van totale stilte en omgeven door een caleidoscoop van kleur. Zonder vaste paden te volgen, heb je soms het gevoel alsof je op de set van Laurence of Arabia beland. Elke dag zijn de kleuren en variëteit van de regio echt adembenemend.

De Marathon Des Sables zeker niet voor iedereen

Er zijn maar weinig plekken op aarde die te vergelijken zijn met het rijke landschap van de Sahara. Maar de Marathon Des Sables is geen evenement voor iedereen. Vooral de extreme situaties, het vereiste uithoudingsniveau en gezondheidsvereiste, de primitieve omstandigheden, het gebrek aan slaap, het beperkt basisrantsoenen en beperkt water vergt extreem veel van het lichaam en de geest. Maar als je iemand bent die houdt van extreme uithouding evenementen, is het de passie voor het avontuur van de Marathon Des Sables die trekt. Bij de Marathon des Sables draait alles om een ​​extreem zware reis door een prachtig landschap met ongelooflijke mensen.